Nyhet
4 oktober, 2019

Tech Network Framtidens företag – innovation på alla fronter

Den 2 oktober bjöd Teknikföretagens Branschgrupper in till en inspirerande förmiddag där deltagarna fick en inblick i framtidens försäljning och marknadsföring, produktion samt logistik.

Idag handlar innovation om mer än teknisk innovation och produktutveckling. Digitaliseringen påverkar alla branscher och steg i värdekedjan. Hur ser framtiden ut och vad krävs av svensk industri?

Digital kompetens och förståelse är en nyckelfråga

Dagen inleddes med Jonas Ogvall, Brand & Communication Manager på Collector Bank, som talade om att digital kompetens och förståelse är en nyckelfråga för framtiden.

Jonas inledde med tankeväckaren ”om du inte har nämnt det på sociala media – har det då verkligen hänt?” Svaret blev kanske inte, eller åtminstone är det inte en fullbordad handling!

Den digitala detaljhandeln förändrar allt och för alla och utmanar på riktigt all fysisk handel. Förändringen gäller inte bara för handeln, utan för hela vårt samhälle. Allt från fastighets- och stadsutvecklingen till hur människor transporterar sig. Man kanske tänker främst på e-handel som man gör själv men B2B marknaden omsätter 2–3 gånger mer än B2C– och det talas så lite om den.

Jonas avslutar med att en viktig kugge i förståelsen för samhällsförändringar är ditt arbete och kompetens. Ditt arbete går nu in i en helt ny roll och måste anpassas efter de digitala, agila processerna. Här behövs förmodligen mer utbildning och mod för att bryta det traditionella arbetssättet.

Framtidens marknadsföring och försäljning

Isabella Berglund som är varumärkeschef på VBG Truck Equipment, berättade som sitt företags resa från ”outbound” till ”inbound marketing” och de utmaningar under resans gång som de har stött på och jobbar med.

VBG Truck Equipment jobbar på att anpassa sin kommunikation till en tilltänkt individ – personas – och på individnivå fundera över vad de gör, vad de bryr sig om, hur de beter sig och vilka frågor de vill hitta svaret på! När man har en förståelse för det kan VBG svara på frågorna och möta potentiella kunder just där de befinner sig.

”Effortless simplicity for me!” menar Isabella är hennes bästa ledord. Det ska vara enkelt för kunden att fatta sina beslut när det passar och på det tillvägagångssätt som passar kunden.

Isabella betonar även att det är viktigt att vara en ”kunskapsdelare” för att skapa en relation till kunden. VBG har gjort så genom ett tvärfunktionellt team i bolaget, där alla bidrar med kunskap och kompetens till en kunskapsblogg som skapar insikter och engagemang hos kunderna. Allt mäta är A&O avslutar Isabella; ”Resultatet av insatserna vi gjort innebar en 21%-ig ökning av försäljningen 1: a året och med 61% sedan 2015, inte oansenligt!”

Framtidens produktion och den digitala stambanan

Martin Friis är nästa talare och har över 20 års erfarenhet av forskning, utveckling och innovation inom både akademin och industrin. Idag arbetar Martin för den strategiska innovationsplattformen Produktion2030 och ansvarar för att koordinera testbäddsverksamheten samt projektledning av Digitala Stambanan.

Martin konstaterar inledningsvis att ”det enda som är konstant är förändring” och talar om Moores Law och exponentiell tillväxt, hur det har ökat beräkningskraften samtidigt som kostnaderna minskar, uppgraderingen av 4G till 5G samt ökade användningen av sensorer.

Det innebär att efterfrågan på data och information i realtid ökar för beslutsstöd samt för beslutsstöd och fysisk samt kognitiv automation, vilket utgör viktiga drivkrafter i denna utveckling menar Martin.

Sverige är ett av världens mest konkurrenskraftiga exportländer. Men den industriella digitaliseringen förändrar förutsättningarna för alla. Därför behöver svensk industri snabbt skapa en effektiv digital infrastruktur och en stark förmåga att delta i konkurrensen på en ny digital världsmarknad. Martin redogör avslutningsvis för det pågående arbetet inom Produktion 2030 samt visar på exempelprojekt från den digitala stambanan och testbäddsarbetet.

Framtidens logistik

Fredrik Svedberg, VD för LogTrade Technology utmanar avslutningsvis publiken med att ”det handlar om att kasta ketchup på folk innan de vet att de behöver det!”

Vad det egentligen handlar om är att snart kan ett paket leverera sig självt, till den koordinat där den behövs. Du kommer inte behöva lägga en beställning, utan får det du behöver när och där du behöver det. Låter det som science fiction? Det är det inte – tvärtom – testbäddarna är redan igång och Fredrik ger massor med exempel på projekt som han är involverad i.

Fredriks bolag är ett disruptivt bolag inom logtech, eller digital logistics, som tillsammans med samarbetspartners som Ericsson och Stanford Research Institute skapar de tekniska förutsättningarna för en öppen demokratisk standard av logistiken – så att inget företag ska behöva leva i skuggan av stora dominanta aktörer som t.ex. Amazon.

Dagen avslutades med en mingellunch där snacket om framtidens företag och hur det sker innovation på alla fronter fortsatte en god stund till.