Välkommen!
26 augusti, 2022

David Cramér ny branschansvarig hos Teknikföretagens Branschgrupper

Teknikföretagens Branschgrupper har rekryterat David Cramér till kansliet i Stockholm. David kommer främst att arbeta som branschansvarig för Lastfordonsgruppen (LFG), Materialhanteringsgruppen (MHG), Swedish Association of Construction Equipment, (SACE) och Swedish Heating Boilers and Burners Association (SBBA).

David har arbetat med analys hela karriären, i egen regi samt 13 år inom Almega och Innovationsföretagen som branschanalytiker och med kompetensförsörjningsfrågan.

– Jag har bland annat arbetat med att ta fram en rad branschrapporter där grunden var löpande konjunkturundersökningar. Fingret i luften och örat på spåret för att följa kurvor och se mönster.

På frågan om han någonsin blev överraskad av vad analyserna visade svarar David:

– Man lär sig att se mönstren, så jag skulle inte säga att jag blev överraskad, men varse hur mycket psykologi det ligger i förväntningar kopplade till massmediala budskap. Förväntningskurvor svänger kraftigare, där är det antingen nattsvart eller strålande sol, eller åtminstone gryning. Exempel på detta är byggbranschens förväntningar på utvecklingen efter finanskrisen som var nattsvart, men sedan inte blev fullt så mörk. Samma sak vid pandemin där byggbranschen också återhämtade sig ganska snabbt.

David fick en intensiv start på Teknikföretagens Branschgrupper under våren och började springandes.

– Det blev en bra inkörsport och efter sommaren har jag förstått hur verksamheten fungerar och fått en bra relation med styrelserna. Första tiden har varit bra med trevliga kollegor, roliga arbetsuppgifter och därtill en bra chef. Uppdraget känns roligt eftersom det är mer på en övergripande nivå efter att ha jobbat på detaljnivå så länge som analytiker.

I sin roll som branschansvarig ser David fram emot att utveckla branschföreningarna i första hand men sedan även gärna bidra med förbättringsförslag och samverkan inom Branschgrupperna och mellan kollegor och föreningar.

– Jag tror på kunskaps- och erfarenhetsöverföring liksom att undersöka samarbetsmöjligheter mellan föreningar, det är viktigt och kan bidra till utveckling av branscher. Till exempel höll vi ett gemensamt höstmöte med två föreningar, något de vill fortsätta med eftersom de funnit att de har mycket gemensamt i det tekniska, som standarder och förordningar liksom kompetensprofiler och behov.

Ett annat viktigt bidrag till föreningarna David arbetar med kommer i form av perspektiv.

– Ibland behöver man också ifrågasätta budget eller avgifter och i stället utgå från vad som behöver göras. Eller lyfta nya perspektiv i mer teknikfokuserade branscher.

När David inte jobbar reser han gärna och umgås med familjen. Du kan även hitta honom i gymmet eller bastun, så länge den inte är för varm.

– En perfekt bastu är 70 grader. Jag tycker också om att åka skidor, det vill jag göra mer av. Jag köper mycket böcker, helst historia, vetenskap eller biografier, men läser mindre än jag önskar.

Vi hälsar David varmt välkommen till Teknikföretagens Branschgrupper!